Copyright © 2024 by Dentopol. All rights reserved.
HEKİMLERİMİZ
Dentopol
Diş Eti İltihabı Nedir? Diş Eti İltihabının Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Diş Eti İltihabı Nedir? Diş Eti İltihabının Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Dentopol

Diş eti, ağızda bakteri birikmesi nedeniyle oluşan sorunlardan en çok etkilenen kısımdır. Yemek sonrasında düzenli olarak fırçalanmayan dişler tükürük ile birleşerek diş taşı oluşumuna neden olur. Plak olarak da adlandırılan bu oluşumlar, ağızda kalan yemek artıkları ile birlikte artan bakterilerin tükürük ile birleşmesi sonucunda dişlerde meydana gelir. Diş eti iltihabı oluşumunun nedenlerinin başında bu plaklar yer alır. Düzenli olarak fırçalama yaparak diş eti iltihabının önüne geçebilir, dişlerinizin her zaman sağlıklı olmasına ortam hazırlayabilirsiniz. Diş etlerinin iltihabı daha farklı çevresel ve fiziksel faktörlerlerle de oluşabilir. Çürüme nedeniyle zarar gören dişlerde de damak iltihabı oluşabilir. Nedeni ne olursa olsun oluşan iltihabın hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Uzun süre tedavi görmeyen diş iltihabı büyük sorunlara neden olacaktır.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Diş eti iltihabı, genellikle bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu ağız içerisindeki dişleri saran damak yapısında oluşan rahatsızlıkların genel adıdır. Gelişimini tamamlamış olan bireylerdeki diş kayıplarının büyük bir bölümü diş etinde iltihap oluşumu kaynaklıdır. Diş etinin iltihabı uzun süreler boyunca devam ediyorsa periodontoloji alanında uzman bir hekime danışılması tavsiye edilir.

Diş eti iltihabı, küçük boyutlu oluşumlardır ve genellikle 4-5 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Uzun süreler boyunca geçmeyen diş eti iltihabı çözülmesi gereken ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Apse olarak da adlandırılan diş eti iltihabı kendiliğinden geçmemesi durumunda belirli antibiyotikler ile düzeltilebilir. İlaç tedavisi uzman bir diş hekimi kontrolünde uygulanması doğru ve etkili çözüm için oldukça önemlidir.

Ağızda Oluşan Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Şimdiye kadar üzerinden geçtiklerimiz sayesinde diş eti iltihabı neden olur konusuna elimizden geldiğince açıklık getirdik. Bu kısımda da diş eti iltihabı belirtileri nelerdir onlara değineceğiz. Diş eti iltihabı belirtileri bir hayli fazladır. Diş eti şişmesi, diş eti çekilmesi ve ağız kokusu en belirgin semptomlardır. Bunlar haricinde ayrıca; iltihap olan dişin sallanması, beyaz renkli apseli oluşumlar, aşırı hassasiyet, konuşma ve yemek yeme esnasında oluşan ağrı da gözlemlenen belirtiler arasındadır. Yetişkinlerde olduğu gibi çoçuklarda diş eti iltihabı belirtileri de aynı şekilde seyreder. Uzun süre geçmeyen böyle bir sağlık sorunu ile karşılaşıldığında mutlak bir uzmana danışılması oldukça tavsiye edilir.

Diş Eti Şişmesi

Diş eti şişmesi neden olur? Damaklarda ve diş etlerinde oluşan iltihabın en yaygın belirtileri arasında diş eti şişmesi yer alır. Oluşan bakteriyel enfeksiyon diş etlerinin şişmesine neden olur. Bu durum diş köklerinin zayıflamasına ve diş etlerinin çekilmesine de ortam hazırlar. Oluşan şişliğin en fazla 5 gün içerisinde kendiliğinden düzelmesi gerekir. Diş eti şişmesi ile karşılaşıldığında düzenli olarak fırçalama işlemi uygulanmalıdır. Her fırçalama işleminden sonra apse geçene kadar kullanılacak olan ağız gargarası da oldukça işlevsel bir tedavi aracı olacaktır. Ağız gargarası, diş etlerindeki mikrobiyel faaliyetlerin azaltılması ve dönemsel olarak yok edilmesi için en etkili yöntemdir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti iltihabı, ağız sağlığını olumsuz olarak etkileyen en büyük faktördür. Tek bir dişte bile oluşsa meydana gelen apse tüm ağız bölümünü etkiler. Evde yapılacak olan fırçalama ve gargara işlemleri sayesinde oluşan iltihapların büyük bir çoğunluğu kısa süre içerisinde bertaraf edilebilir. Uzun süre geçmeyen apseler için de antibiyotik tedavisi uygulanır. Diş iltihabına iyi gelen antibiyotikler uzman hekim tavsiyesi ile tatbik edilebilir. Uzun süre geçmeyen apselerin belirtilerinden biri de diş eti çekilmesidir. Bu durum dişlerin kaybedilmesine neden olabilir. Bu nedenle kendiliğinden geçmeyen apseler için uzman bir hekimden yardım almanız ağız ve diş sağlığının geleceği açısından büyük önem taşır.

Ağız Kokusu

Dis etlerinde iltihap oluşması sosyal olarak da hayatınızı olumsuz olarak etkiler. Ağız kokusu, diş eti iltihabı belirtileri arasında en can sıkıcı olandır. Meydana gelen apse, ağızda sürekli olarak kötü bir koku oluşmasına neden olur. Sosyal olarak kişinin özgüvenini etkileyebilecek olan bu durum ile karşılaşıldığında hızlıca tedavi aşamasına geçilmesi gerekir. Diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı kısa süre içerisinde kokuyu giderecektir. Ağız kokusu en çok karşılaşılan diş hastalıkları belirtilerinin başında yer alır.

Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm ağız ve diş sağlığı kapsamında olan rahatsızlıklarda olduğu gibi diş eti iltihabı da erken teşhis edildiğinde kısa sürede tedaviye yanıt veren hastalıklar arasındadır. Bu nedenle iltihap ile karşılaşıldığında tedaviye hemen başlamak başarı için önemli bir ölçüttür. Rutin olarak dişleri fırçalamak, diş ipi ve gargara kullanmak oluşabilecek olan apselerin önüne geçmenin en etkili yöntemleridir.

Evde uygulanacak olan bu işlemler dışında profesyonel olarak da yardım alınabilir. Diş taşı oluşumu diş eti iltihabının nedenleri arasında yer alır. Belirli periyotlarda yapılacak olan diş temizletmek gelecekte oluşacak olan apselerin önüne geçmesini sağlar. Temizlik işleminden sonra gerek varsa dişlere restorasyon da yapılmalıdır. Çürümeye başlamış olan dişler gelecekte diş eti hastalıklarına neden olacaktır. Bu nedenle çürük ve kırık bölümleri olan dişlerin temizlik sonrasında restora edilmesi gerekir.

Diş Eti İltihabının Oluşması Nasıl Engellenebilir?

Bakımsız dişler ağız ve diş sağlığı açısından potansiyel sorun teşkil eder. Düzenli olarak bakımı yapılmayan dişlerde sıklıkla diş eti iltihabı oluşur. Rutin olarak diş fırçalamak, gargara yapmak ve diş ipi kullanmak gelecekte oluşabilecek olan potansiyel apseleri minimuma indirir. Sağlıklı bir hayat için bu alışkanlıkların küçük yaşlardan itibaren kazandırılması oldukça önemlidir. Diş eti iltihabı genellikle 4-5 günde kendiliğinden geçen oluşumlardır. Bu süreyi aşan durumlarla karşılaşıldığında alanında uzman olan bir diş hekiminden profesyonel yardım alınması gerekir. Evde uyguladığınız işlemlerle geçmeyen diş eti apsesi için antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Sorunuz Mu Var?
Hemen Mesaj Gönderin
Dentopol
Dentopol
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dentopol
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
02:13